петък, 7 октомври 2011 г.

Тиендзински вятър


 В България „Сибирски студ” е нарицателно за силен студ. В момента не се сещам за място, нарицателно за силен вятър, но предполагам, че има и такова. „Тиендзински вятър”, обаче все още не се е превърнало в част от българския език, само защото прекалено малко българи са ходили там.
Тиендзин (или Тянжин, както го транскрибират обикновено) е многомилионен град съвсем близо до Пекин. Между двата града през 20 минути препускат влакчетата „стрела”, които взимат за 30 минути разстоянието, което отнема на нормален влак 2 часа и половина.
Най-интересната особеност на града е, че в определен период от историята му, няколко европейски държави са си делели властта над него, поради което и до сега там се срещат различни типове европейска архитектура.
Разбира се, той има и други забележителности, но един от най-ярките спомени, който отнася от него всеки, посетил го през различен от лятото сезон, е за вятъра.
Тиендзинският вятър е умопомрачителен. Въпреки, че градът е голям и сградите са многократно по-високи от тези в София например, той успява да си намери пролуки, да се шмугне отнякъде и като те лъхне изведнъж, да те накара да се чудиш дали ще успееш да се прибереш по живо по здраво. В Тиендзин е събитие, ако не духа. С вятъра всички са толкова свикнали, че почти не му обръщат внимание.
Почти всеки чужденец, посетил града пред късна есен, ранна пролет или зима, непременно си отнася за спомен снимка на дърветата, укрепени,  с цел да не паднат от вятъра. Практика, която не знам дали съществува в друг китайски град. Укрепления се поставят дори около малките градинки по улиците.
На вниманието Ви предлагам няколко снимки на подобни „опаковки”, който аз лично намирам за много забавни. Опитайте се да си представите за колко силен вятър става въпрос, щом се налага да ги поставят.
Ако харесвате този блог и искате да сте в течение с новите постове, можете  
Да ме харесате във Фейсбук.  
Да ме последвате в Туитър.
Или да станете мой приятел в Майспейс.

Дърво в  процес на "опаковане". Обърнете внимание, че и стъблото е "облечено":



 Опаковани дървета  и градинки:

Дървета, укрепени така, че да не могат да паднат настрани:


Опакована градинка:


 "Облечени" дървета:

И още облечени дървета:

  Укрепени дървета:


  "Облечени" дървета:


 "Опаковани" дървета:




Блог класация

Няма коментари:

Публикуване на коментар