събота, 26 януари 2013 г.

Още един особен вид ресторанти

   Този път ще ви разкажа накратко на т.н.на  английски hot pot, на китайски 火锅 (хуогуо)。
   Това са много приятни ресторантчета, в които или в средата на масата, или за всеки по отделно има тенджера поставена върху котлон (котлоните често са вградени в масата и не се виждат), в която има вода и разни подправки и овкусители. Всеки получава купичка и си избира вид сос, който съответно се изсипва в купичката ( за любителите на китайската подправка сианцай(тя и в Европа е популярна, но и забравих нашенското име), която аз лично ненавиждам), тя може да се добави към соса.
   Поръчват се сурови зеленчуци, месо, доуфу от соя и от кръв(доуфуто от соя е прекрасно, това от кръв се прави от свинска кръв и по принцип си е доста разпространено в Китай, счита се за деликатес, аз лично не съм събрала смелост и желание да го опитам досега), различни видове спагети, има дори мънички, специално пригодени за целта, джяодзъ (китайски пелмени).      Може да се поръчат по отделно, т.е. плато зеленчуци или  направо общо плато с месо,зеленчуци, спагети, дзяодзъ, доуфу. Суровите продукти  се пускат във врящата вода и когато са готови (което става доста бързо, китайските котлони на ултра мощни на фона на нашите), се вадят, топят се в соса и ся готови за консумация.
   Дали ще ви хареса този тип храна зависи в много голяма степен от соса. При добър сос, на мен лично ми е много приятна, особено през зимата, когато е студено.
   За съжаление все отлагах да снимам хуогуото, а последния месец се занимавах с други неща и не можах да стигна до него, така че имам само две снимки и то правени с телефон, но предполагам в интернет има достатъчно информация, така че ако съм ви заинтригувала, чичко Гугъл ще ви разкаже повече.

   Общ изглед към хуогуото. Тенджерата с плуващите във водата подправки и черпака, две купички със сианцай (сосът още не е сложен, а в моята купичка сианцая се беше озовал по грешка ), китайска Кока Кола, шареното меню, част от тялото на сервитьора, пликчето със соса и за завършване на картината, моя телефон в кафяв калъф ;)
 Тенджерата с плуващите подправки и черпака отблизо. Вижда се как котлонът е вграден в плота. Обикновено в такива случаи на самия плот има копче за регулиране на силата му, но май не съм го хванала в кадър.

Едит: Понеже се сетих, на български сианцая е кориандър.



Блог класация

Няма коментари:

Публикуване на коментар