четвъртък, 31 януари 2013 г.

Китайските чаени яйца

      Китайските чаени яйца са много разпространени в Китай. Можете да ги видите дори в обикновени малки магазинчета за опаковани стоки. Нямат нужда от хладилник, съхраняват са на стайна температура и са много удобни, ако тръгвайки за някъде предпочиташ нещо различно от вафли например.
      На вкус са малко особени, но обикновено пасват на нашия вкус, не познавам българин, който много да ги харесва, но повечето ги намират за нормални. На вкус са някак по-тежки и съвсем леко сладникави. В общи линии за мен лично да изям едно е ок, второто вече ми идва в повече.
     Те се приготвят, като отначало яйцата просто се варят в чай, след това се вадят, черупките им се напукват и отново се варят. Честно казано не знам дали се използва някакъв конкретен вид чай или става този, който е под ръка. Забелязала съм, че в Китай има още един вид яйца много подобни на този. Те обаче са варени не в чай, а в сос (или бульон, не съм  сигурна) от манджа, приготвят се по същия начин, стават наистина много вкусни, но пък и трябва да се съхраняват в хладилник. Изобщо за китайците е странно да ядат просто варени яйца. Правят го много рядко. Ако имат възможност обикновено ги топят в соев сос.
       Чаените яйца обикновено се продават пресни  и неопаковани в столовите и във вакуумни найлонови опаковки в магазините за опаковани стоки и супермаркетите. Има опаковки с по едно, три и десетина яйца, всеки може да избере каквато му трябва.
Ето и снимки на яйцето, което купих специално за да бъде снимано:

 Три различни вида китайски консервирани яйца във вида, в който се продават в магазините:


 Опаковано чаено яйце отблизо:

И разопаковано чаено яйце, деформирано е от вакуума:




Разрязани едно до друго чаено и черно яйце:



И разрязани чаено, солено и черно яйце:

 Повече за китайските консервирани яйца можете да научите тук.








Блог класация

Няма коментари:

Публикуване на коментар