събота, 17 ноември 2012 г.

Един особен (не точно) китайски вид ресторанти

Т.н. на китайски "тиебан" са особен за нашите стандарти вид ресторанти.  Въпреки, че в момента са доста широко разпространени в Китай (или поне в Тиендзин, където бях аз) всъщност са корейски.  Там учат много корейци, но доколкото знам китайците също ги харесват. Тяхната особеност се корени във факта, че в средата на всяка маса има  нещо като метална дупка, която е покрита с капак, когато не се ползва ( ресторантите, което предлагат "тиебан" обикновено предлагат и нормална кухня). А когато си поръчаш "тиебан" съответно капакът се вдига, носи се една специфична метална купа, пълна с тлеещи въглени и се поставя в центъра на дупката в масата. Отгоре се поставя метален капак с малки дупчици, полят с мазнина и се включва абсорбаторът, който също присъства на всяка маса. Сервира се поръчаното, което за "тиебан" е сурово и може да е вид месо или зеленчуци. Клиентите сами го поставят на металната плоча да се пече и след това го консумират със съответните сосове, а понякога и листа от маруля (при снимките ще обясня защо точно листа от маруля). Цените при този вид ресторанти зависят от самия ресторант и доколко е луксозен той. Има обикновени ресторантчета, които предлагат "тиебан" на съвсем достъпни цени.
Подготовка за "тиебан", марулята и месото са донесени, капакът е вдигнат и очакваме въглените:


Така изглежда дупката в средата на масата, преди да сложат в нея въглените:
 Във всеки корейски ресторант в Китай, още с настаняването и менюто, се носят и поне няколко вида "сяо чъ", дребни неща за хапване и чаша чай за пиене:
 Поръчаното месо винаги се носи заедно с маруля. По принцип се счита, че месото, опечено на "тиебан" се яде потопено в един или няколко соса и увито в маруля.
 Един от сосовете:
 Въглените са донесени и металната плоча, залята с олио е поставена, печенето може да започне:
 Друг от сосовете. Виждат се и част от абсорбатора:

 "Сяо чъ-тата", донесени още в началото с менюто. Обикновено дори и в един и същи ресторант ги сменят периодично. В случая на преден план някакъв вид люта тиква от туршия, тъмно зеленото са водорасли (доста дълго ядях сандвичи с такива и се чудех защо сандвичите ми удрят на тиня, докато един ден не разрових сандвича,не измъкнах едно водорасло, не осъзнах, че е водорасло и не започнах да им казвам да не ми слагат от тях), до него зеле, зелено и лилаво, нещо странно, което обаче е вкусно, нищо,че не знам какво е, люти моркови и краставички и  бобени кълнове (също много вкусни).
 Печенето вече е започнало. На заден план виждате някаква подправка на прах:
 Когато по  "тиебан"-а залепнат прекалено много неща, се вика сервитьора и той го сменя. Понякога сами минават и оглеждат и ги сменят.
В заключение, едно лично наблюдение, за китайците, когато месото се зачерви, дори малко, то е прегоряло, те го обичат опечено, но в никакъв случай препечено.




Блог класация

Няма коментари:

Публикуване на коментар