събота, 17 септември 2011 г.

Планинско убежище от лятната жега(кит. 避暑山庄, Bìshǔ Shānzhuāng)


     „Планинско убежище от лятната жега” е името на лятното имение на императорите от последната китайска династия Цин. Намира се в Чъндъ (провинция Хъбей) на около три часа път с кола от Пекин (часовете може да са повече или по-малко в зависимост от трафика), част е от световното културно наследство на Юнеско. В близост до него са разположени няколко много известни будистки храма, за които ще пиша отделно.
     С това общата информация приключва. Лятната императорска градина в Чъндъ, както съм свикнала да я наричам, не е сред най-големите забележителности на Китай. На фона на Забранения град или армията на Цин Шъхуан в Сиан, вероятно изглежда някак бледа и незначителна, затова и не е включена в повечето туристически обиколки.
     Редно е да направя уговорката, че аз я посетих през есента и горещо препоръчвам именно този период, който по принцип е най-подходящ за посещение на района около Пекин. Нямам представа как изглежда през останалите сезони и дали и тогава е толкова хубаво.
     Да, там има постройки, използвани от императорите и изложби на предмети, които те са ползвали. Интересно е, но ако сте посетили Забранения град преди това, със сигурност няма да сте впечатлени.
     Това, което порази мен и съм сигурна, че ще хареса и на вас, е красотата. Случвало ли ви се е да сънувате, че сте в някое райско място и накъдето и да погледнете, както и да се завъртите, навсякъде, всичко е красиво, толкова красиво, че е трудно да се опише с думи и ви се иска непрекъснато, през цялото време да снимате и да запечатвате кадър след кадър красота? Точно това ще ви се случи на практика, ако посетите Императорската градина в Чъндъ през есента. Там е невероятно красиво и спокойно. Като в приказка. Сякаш времето е спряло, светът с всичките му болки и проблеми не съществува и единствените неща, които наистина изглеждат реални са точно красотата и спокойствието. А според мен си заслужава човек да им посвети поне един следобед.
     Казвам следобед, защото толкова прекарах аз там, но ние бързахме, градината е огромна и има достатъчно неща за разглеждане, така че човек спокойно може да бъде там от сутринта до вечерта.
     Тъй като живеем в България и екскурзията до Китай обикновено не е въпрос само на желание, поствам няколко снимки от моето посещение, с надеждата да ви харесат и да ви създадат представа за какво говоря. Готова съм да отговарям на въпросите Ви, ако имате такива. Също така ще се радвам ако споделите свои впечатления по темата. Можете да ми кажете и какво още бихте искали да включват постовете, за да имам го имам предвид от тук нататък. Разбира се, не обещавам, че ще се съобразя с всички предложения.

За повече информация по темата:
Ако харесвате този блог и искате да сте в течение с новите постове, можете 
Или да станете мой приятел в Майспейс.










 



Блог класация

Няма коментари:

Публикуване на коментар