неделя, 25 септември 2011 г.

“Извънземната” опера на Пекин


Строителството на Националния център за сценични изкуства на Пекин приключва в края на 2007 година. Той е разположен в самия център на града, точно зад сградата на Народното събрание на Китай и на няколко минути път от Тиананмън.
За „новата опера” на Пекин чух почти случайно, половин   година след като се бях върнала от Китай през 2007 година и се почувствах жестоко излъгана и изумена, че не съм я видяла. Казаха ми къде се намира, намерих я първо в Гугъл Земя, после и в уикипедия и разбрах, че по времето, когато аз съм била там още са я строели (аз се прибрах в края на ноември, тя е открита през декември) и това обяснява, защо не знам за съществуването и.
Да я видя за пръв път на живо успях едва през  юни 2010 година, но пък чакането си заслужаваше. Тъй като не е историческа забележителност, не знам дали изобщо я включват в туристическите обиколки на Пекин, а и ако човек е там само за ден, вероятно Забраненият град, Великата Стена и многото други интересни места са с предимство. И все пак, ако се окажете на Тиананмън и разполагате поне с двадесетина минути (достатъчни, за да я видите отвън) или пък час (за който спокойно можете да я разгледате и вътре), пресечете улицата, така че да се озовете от страната на Народното събрание, тръгнете така, че да го заобиколите и точно на срещуположната на Тиананмън страна, ще се озовете пред Операта.
А тя е прекрасна! Намира се сред огромно езеро, така че отвсякъде е заобиколена с вода. Изглежда някак нереална и дори малко „извънземна”.  А в същото време излъчва невероятно спокойствие. Входът е в края на езерото. Човек може да си купи билетче само за разглеждане и смело да тръгне по един от най-приятните за вървене коридори. Особено приятен го прави факта, че е под вода и таванът е стъклен, така че докато вървиш можеш да се наслаждаваш на сенките на вълничките, които плуват край теб. Наистина е  усещане, което си заслужава да се изпита.
След това се стига до самата сграда. В нея всичко е направено красиво, грандиозно, нямам думи да го опиша. В зависимост от това кои зали са заети в момента, с посетителското билетче могат да се разглеждат различни места.
Най-хубавата, разбира се, е оперната зала, която за съжаление не можах да снимам, заради оскъдната светлина и невъзможността на светкавицата да  я обхване цялата. По времето, когато я посетих, това беше най-модерната зала  в света, със сцена с всевъзможни и най-разнообразни функции. Освен всичко друго, тя е наистина ужасно красива и си заслужава човек да я посети, дори и да няма време да гледа определен спектакъл в нея.
На последния етаж и в   помещения, които също се намират под вода, и до които се стига през „подводния” коридор, обикновено има различни изложби, които може да се посетят.

В заключение, пожелавам на всички някой ден да имат възможността да я видят на живо!
За повече информация:
         Ако харесвате този блог и искате да сте в течение с новите постове, можете 
Или да станете мой приятел в Майспейс.

 Операта, гледана отвън:



Стъкленият таван на "подводния" коридор:


И самият коридор:

Изглед отвътре:

И още един:
 Макет на Операта гледан отгоре:

Добавете надпис

Част от експонатите от изложба на сценични костюми:











Блог класация

2 коментара:

  1. Изключителна е! Не знам коя /вече/ повече ще искам да посетя, тази или операта в Сидни :Р
    Интересно ми е тук, ще се връщам често да прочета преживяното в Китай :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пожелавам Ви да посетите и двете! :) Радвам се, че Ви е интересно и благодаря, че ще се връщате! :)

    ОтговорИзтриване